Waanders in de Broeren

Waanders in de Broeren

Op 19 september ontdekken we de schoonheid van Waanders in de Broeren, ook wel de Broerenkerk in Zwolle.                                                                                                

De Broerenkerk dankt haar kostbare orgel aan de welgestelde vrijgezel en kerkvoogd Pieter Queijsen (1755-1831). Aan het eind van zijn leven schonk hij aan de Broerenkerk (1824) en aan de Bethlehemkerk (1826) een orgel. Het orgel in de Broerenkerk is gebouwd door de Zwolse orgelbouwer J.C. Scheuer en verkeert na al die jaren nog bijna geheel in zijn oorspronkelijke staat. 

Je vindt de restanten van ‘Hermen’ uit de 15e eeuw in een crypte in de Broerenkerk en op de derde verdieping een levensechte reconstructie van deze laat-middeleeuwse Zwollenaar. Indirect roept dit ook de herinnering op aan de ruim 5.000 mensen die in de loop der eeuwen in de kerk begraven werden. Door deze opvallende vondst werd de archeologische opgraving ineens een plaats delict. 

Tijdens de laatste fase van de transformatie tot Waanders In de Broeren is het kleurrijke glas-in-lood ingezet. In het grote koorraam heeft de Noorse kunstenaar Kjell Nupen (1955-2014) een nieuwe glasapplique gerealiseerd. www.libris.nl/waanders/tourist-info/broerenkerk

Op 19 september krijgen we een rondleiding door Waanders in de Broeren voordat we starten met ons programma. Klik hier voor meer informatie over de dag en om je aan te melden. 

Waanders in de Broeren

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven